<- Palaa takaisin "Historia" -pääsivulle

Taito Haaran muistelmia ja kuulumisia, osa 1
| Osa 1 | Osa 2 | Osa 3 | Osa 4 |

Taito, olit pitkään suomalaisen painonnoston ja voimanoston kärkimiehiä. Mitkä olivat parhaat tuloksesi ja parhaat saavutuksesi näissä nostolajeissa?

PAINONNOSTO:

Sarja alle 110 kg

punnerrus 192,5 kg PE
tempaus 170 kg PE
työntö 213 kg PE
yhteistulos 542,5 kg PE kolmella nostolla (punnerrus+tempaus+työntö)
Yhteistulos 377,5 kg PE kahdella nostolla (tempaus+työntö)

Sarja alle 110+ kg

tempaus 175 kg
työntö 217,5 kg
yhteistulos 392,5 kg SE,PE

Olympialaiset: 2 olympialaiset, Munchenissä sijalla 10.
MM -kilpailut: 4 kilpailuissa, tulossijoilla 6-10
EM " : 5 kilpailuissa, Madridissa tempauksessa hopea
SM " : Kulta -76, -72, -71

Turun MM kilpailujen jälkitunnelmissa 1978 VOIMANOSTO

Sarja alle 110 kg

jalkakyykky 300 kg
penkkipunnerrus 195 kg
maastaveto 320 kg
yhteistulos 815 kg

Sarja yli 110 kg

jalkakyykky 405 kg SE,EE
penkkipunnerrus 225 kg EE
maastaveto 362,5 kg EE
yhteistulos 985 kg EE

MM -kilpailut: Kulta -77, Hopea -78, -76
EM " : Kulta -79, -78

Edellä mainittujen lisäksi lukuisia poliisien painonnoston ja voimanoston SM, PM ja EM kilpailujen kärkisijoja


Onko jollakin kilpailulla tai urheilusaavutuksellasi sinulle erityistä merkitystä?

Jokainen kilpailu on omanlaisensa ja jokaisesta on jäänyt pääasiassa mukavia muistoja. Ensimmäinen painonnoston suomen mestaruus kyllä tuntui makealta, samoin voimanoston maailmanmestaruus Perth:ssä Australiassa. Niitä on mukava muistella.


Ennätyksesi kyllä ovat hurjaa luokkaa, mutta oliko tavoite vielä korkeammalla?

Tavoitteenani oli voimanostossa ensin rikkoa 1000 kilon raja ja painonnostossa (tempaus ja työntö) 400 kilon raja. Tämän jälkeen oli tarkoitus keskittyä pelkästään voimanostoon, jossa uskoin pystyväni noin 1100 kg:n tulokseen. Pidin sitä hyvänä tavoitteena ja tuloksena itselleni, sillä olen pienikokoinen tuollaisiin rautoihin, 175 cm ja luustonikin on melkein hento. Valitettavasti loukkaantuminen vuonna 1979 esti kovan harjoittelun jatkossa.


Miten alunperin innostuit voimailusta?

Olen syntynyt Orimattilassa 14.9.1942 ja varttunut maatilalla, jossa voima on tarpeen päivittäisissä töissä. Tunsin mielenkiintoa voimaa kohtaan jo lapsena, ja havaittuani olevani poikien leikeissä usein niskan päällä, päätin kokeilla kuinka rauta nousisi. Sain ensi yrittämällä suorille käsille 62 kiloa ja siitä se kipinä voimailuun sitten syttyi. Nuorena hiihdin, pyöräilin, pelasin myös pallopelejä ja harrastin muutakin urheilua aktiivisesti. Tuloksista voisi mainita korkeushyppyennätykseni 170 cm, joka oli sama kuin silloinen oma pituuteni sekä 100 metriä pikamatkan aikaan 12,1 s. Nopeus ja kimmoisuus jotka ovat olleet tärkeitä painonnostossa ovat varmasti perua nuoruusvuosien monipuolisesta urheilemisesta.


Miten alussa harjoittelit?

Ennen armeijaa harjoittelin useita vuosia määrätietoisesti pääasiassa kehonrakennusta itse valmistamillani välineillä. 50 -luvulla ei ollut harjoittelusta tai harjoitusohjelmista saatavilla kovinkaan paljon materiaalia. Seurasin lehdistä urheilutuloksia ja yritin haalia käsiini kaiken mahdollisen tiedon jota voisin harjoittelussa käyttää. Aluksi otin mallia jokapoika-lehden nuoren miehen kunto-ohjelmasta, ja Niilo Salon peruskunto-ohjelmasta joka perustui harjoitteluun painoilla, jousilla ja hiekkasäkeillä. Sitten löytyi Arne Tammerin kehonrakennusohjelma ja kirjakaupasta Bruno Nybergin painonnostotekniikka, joista sain perustiedot liikkeistä ja nostotekniikasta kuten myös Antilan kirjasta, jossa oli kuvattu nostoliikkeet selkeästi vaihe vaiheelta. Vanhempieni maatilalta oli jonkin verran matkaa Orimattilaan, joten harjoittelin enimmäkseen kotosalla itse tekemilläni sementtikiekoilla ja vesijohtoputkesta tehdyllä tangolla. Harjoitustilassa ei ollut lämmitystä ja pakkasella jouduin lämmittämään tankoa kynttilällä jotta pystyin paljain käsin tankoon tarttumaan. Tumput kädessä eivät sormet riittäneet tangon ympäri. Olin kuitenkin niin innostunut asiasta etteivät vaatimattomat olosuhteet tai välineet harjoittelua haitanneet. 18 ikäisenä lähdin Lahteen piirikunnallisiin painonnostokilpailuihin, jossa voitin sarjani ja urheiluharrastukseni suunta tuli lopullisesti valittua. Sitten piti mennä armeijaan ja harjoitteluun tuli vuoden tauko.

Kuvia Taiton painonnostotekniikasta -70 luvun alkupäästä:

Kuvia Taiton painonnostotekniikasta 70-luvun alkupäästä  Kuvia Taiton painonnostotekniikasta 70-luvun alkupäästä

Kuvia Taiton painonnostotekniikasta 70-luvun alkupäästä

© Teksti ja kuvat Eero Räsänen

Sivun alkuun
Www-toteutus: Kymen Web-Suunnittelu