<- Palaa takaisin "Historia" -pääsivulle

Janne Kotkan haastattelu, osa 1
| Osa 1 | Osa 2 | Osa 3 |

1977 Ensimmäinen kosketus kylmään rautaan 8 vuoden ikäisenä. (Kuva: Janne Kotka) Pienestä Kotkan pojasta kasvoi massiivinen mies. Hieman tähän tapaan kirjoitti lehti eräästä maailman huippu voimamiehestä. Sama teksti sopii haastateltavaani. Kesällä 1986 treenasimme kotisalillani. Katsoin hänen olevan lahjakas ja kehittyvän hyvin, jos vaan motivaatiota riittäisi. Treenit hän oli aloittanut syksyllä 1985 hänen ollessa 16-vuotias.

Laitoin hänelle rouhesoijaa treenin jälkeen mukaan ja sanoin: "Saat ne ilmaiseksi.". Ehtona oli treenitulosten parantaminen kuukaudessa tietyn rajan yli. Tulokset saavutettiin, jonka jälkeen tuli uudet tavoitteet tilalle. Käytin tietämättäni samaa "metodia" kuin Joe Weider tsempatessaan, Arnold Schwarzeneggeriä ja Franco Columbua kovempiin treeneihin. Mutta niin oli jo hänen veljensä tehnyt ennen minua, mikä ilmenee myöhemmin jutussa. Aikaa tuosta kesän 1986 treenistä on vierähtänyt jo vajaat 20 vuotta.

Tämä silloin 16-vuotias poika näytti minulle, mitä lahjakkuus tässä lajissa on. Veljeni kanssa ihmettelimme, kuinka joku voi kehittyä vajaassa vuodessa niin paljon. Itse olin jo treenannut seitsemän vuotta, joten tiesin, etteivät tulokset tule helposti. Tästä naapurin pojasta tuli hyvä ystäväni, jonka kanssa olemme tehneet yhteistyötä kaikki nämä vuodet. Piirteet, jotka kuvaavat henkilöä ovat elämänmyönteisyys, periksiantamattomuus, hauskuus ja rehtiys.


Milloin olet syntynyt ja mistä olet lähtöisin?

Olen syntynyt 8.8. 1969 Kemissä. Asuin nuoruuteni Veitsiluodon paperitehtaan kupeessa Rytikarissa.


1989 Treeni tauko 'Luolassa' ikää 19 vuotta. Oliko Rytikari hyvä paikka asua?

Se oli aikoinaan saari, jossa kasvatettiin lampaita, joten se oli hyvä kasvualusta tulevalle bodarillekin ;).

Vakavasti puhuen, siellä oli hyvä viettää lapsuus. Luonto oli lähellä, joten kesäisin uimme, kalastimme, seilasimme lautoilla, pelasimme jalkapalloa, heitimme keihästä ja urheilimme muutenkin. Leikimme Paavonkarissa sodanaikaisissa juoksuhaudoissa. Talvella pelasimme jääkiekkoa ja hiihdimme. Meillä oli jopa omat pelijoukkueet eri talojen kesken.

Siihen aikaan (70-luvulla), kun suurin osa asukkaista oli lapsiperheitä, "muksuja" riitti useampaan joukkueeseen. Jotkut pelaajista siirtyivät myöhemmin "omasta" joukkueesta mm. Veitsiluodon Vastukseen. Yksi heistä oli Kari Kittilä, joka myöhemmin pelasi jääpallomaajoukkueessa. Galleriassa on joukkue kuva, jossa Kari Kittilä on kypärä kädessä.

Minä olin liian nuori silloin vielä joukkueeseen (1975), kuten myös "Junior Mr. Allas kilpailuun" 1976. Galleriassa olevasta kuvasta näkee, ettei Kehonrakennus aivan outoa ollut 29 vuotta sitten Rytikarissa ;).

(Janne Kotkan Galleriassa kuvia näiltä ajoilta ->)


Missä asut nykyään? Entä työ ja harrastukset?

Asun perheineni Hikiällä ja olen työssä oppilaitoksessa sekä omassa yrityksessä. Harrastuksekseni sanoisin opiskelun.


Oliko yrittäjäksi rupeaminen jokin "extempore" juttu?

Ei todellakaan, olin miettinyt ja suunnitellut niin kauan, että kaikki oli valmista. Silti pyrin kehittämään yritystäni koko ajan. Aina matkan varrella tulee uusia ideoita. Eero Räsäsen tullessa mukaan toimintaan uudet ideat ovat saaneet vauhtia.


1989 Viimeinen treeni tehty ennen armeijaan lähtöä. Mitä kilpaurheilua harrastit ennen nykyistä lajiasi?

Jääkiekko ja pöytätennis oli ensimmäiset "vakavat" lajit. Jääkiekossa seura oli paikallinen VKV, eli Veitsiluodon Kisaveikot. Samaan aikaan harjoittelin ja kilpailin myös pöytätenniksessä. Kesällä lajini oli purjehdus. Kilpailin optimisti jollalla, minkä olin yhdessä isäni kanssa rakentanut (kuva galleriassa). Pöytätennistä eli "pingistä" pelaan nykyisin veljeni kanssa Kemissä käydessä. Joskus innostumme useamman tunnin "turnauksiin" :). (Galleriassa kuva: Aloitteleva jääkiekkoilija Kattilalahden jäällä, talvella 1975 ;) )


Miten päädyit "kolistelemaan" puntteja?

Veljeni Aki "Aksa", houkutteli minut punttitreeneihin ollessani 16-vuotias. Aki sanoi minulle: "Treenaa kaksi kuukautta maksan siitä sinulle.". Kaksi kuukautta meni treenien merkeissä... olin löytänyt uuden urheilulajin itselleni. Harjoittelu oli voimanoston tyylistä, joka harjoituskerta pyrittiin lisäämään painoja ;). Painoharjoittelu on jatkunut tuosta ajasta jo 20 vuotta.


1993 Nyt odotellaan vaan kisavärin kuivumista. Olet treenannut jo kahdeksan vuoden ikäisenä?

Isäni treenasi silloin kotona, joten tulihan sitä jonkin verran kokeiltua. Vaikka kuvista näkyy treenin intensiivisyys... kyllä minä silloin vielä keskityin "normaali" leikkeihin, kuten 8-vuotiaan kuuluukin.


Muistan kun isäsi treenasi 80-luvulla... eli olet kehonrakentaja jo toisessa polvessa?

Isäni harjoitteli samalla salilla (Luola) kuin minä, jo 50-60-luvun vaihteessa. Minä jatkoin perinteitä siirtyessäni treenaamaan sinne keväällä 1986. Isäni kilpaili jo juniori ikäisenä painonnostossa. Sijoittui 60-luvulla mm. mitali kolmikkoon Lappi-Pohjanmaa-kilpailussa. Isäni edusti paikkakunnan omaa seuraa, Veitsiluodon Kisaveikkoja. Myöhemmin 80-luvulla, mistä puhuit, isäni treenit oli enempi "bodi" treeniä. Voidaan kyllä sanoa, että toisen polven kehonrakentajia ollaan ;)


Treenasitko kotona pitkään kun aloitit 16-vuotiaana?

Reilu puolivuotta treenasin kotona, josta siirryin paikallisen työväentalon kellarissa olevalle salille. Se oli alun perin tehty painisaliksi. 80-luvulla salilla silloin käyneet Rytkösen Matti, Kylmä "Ake", Tolvasen "Kepu", Karin "Pera", Torkellin "Jämä" ja Juhani Välimäki tekivät ja teettivät pääosan laitteista salille. Sali varustus ennen heitä oli painonnostotanko painoineen ja Joe Weiderin treenikurssi seinällä.


Teit itse myös koulussa jämerän jalkaprässin?

Taisi siitä tulla hieman liiankin "jämerä". Treenikaverit "kehui" sitä treenin jälkeen: "Ihan hyvä, painojakaan ei tarvitse paljoa laittaa... Mutta olisi siihen painokelkkaan silti voinut laittaa pyörät." Näin se laitekehittely toimii, jostain se on metallimiehen "ura" aloitettava :).


1993 Ensimmäinen kilpailuni lokakuun 16 päivä, sarja alle 80 kiloa (Kuva: Voitto Suosaari) 1993 Pakko loppuun pistää Noviisilla 'moustit' (Kuva: Voitto Suosaari) 1993 Noviisit Janne Kotka ja Heikki Viljanen kilpailun jälkeen.

© Teksti Mano Koitila
© Kuvat Mano Koitila ja Voitto Suosaari

Sivun alkuun
Www-toteutus: Kymen Web-Suunnittelu